Γιώργος Μουλκιώτης: «Με υπογραφή Μητσοτάκη επιτείνεται το θεσμικό έλλειμμα για την Αυτοδιοίκηση»

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, το νομοσχέδιο – η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται  5 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές – αποτελεί άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την πραγματική και ουσιαστική αλλαγή παραδείγματος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

  • ​Παρόλο που διανύουμε το πέμπτο έτος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αποδεικνύεται ότι, η δήθεν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αδυνατεί να  οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποτελεσματική και ποιοτική ανασυγκρότησή της. 
  • Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που να περιορίσουν τις παρενέργειες και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της αλλαγής παραδείγματος για ουσιαστική αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει ανάγκη η χώρα. Αποδεικνύεται ξένη με τον θεσμό και εξ αυτού είχε καταψηφίσει ανέκαθεν τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την Αιρετή Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Μόνιμη επιδίωξή της  η αναίρεση της αυτονομίας του.
  • Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο:
    • ​Εισάγει αυταρχικές ρυθμίσεις που συρρικνώνουν τον δημοκρατικό διάλογο, την πολυφωνία, τη συμμετοχική λειτουργία και λήψη αποφάσεων, με τις ανατροπές στα όργανα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α.
    • Οριζοντίως, υποχρεωτικά και αυτοδίκαια καταργεί τα περίπου 1.200 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Δήμων, Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων, Σχολικών Επιτροπών. Χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία αιτιολόγηση, καμία αξιολόγηση, καμία μελέτη γενικώς. Εισάγει προς ψήφιση πλήθος επικίνδυνων ρυθμίσεων που «παίζουν στα ζάρια» την ομαλή άσκηση αρμοδιοτήτων και την εξυπηρέτηση αναρίθμητων συμπολιτών μας.
    • Διατηρεί το κατασκεύασμα περί άμισθων Αντιδημάρχων δύο ταχυτήτων ενώ προβλέπει ότι οι Αντιδήμαρχοι θα προέρχονται μόνο από την παράταξη του Δημάρχου.
    • Διατηρεί τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.
    • Περιορίζει περαιτέρω το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης να προτείνουν προ ημερησίας θέματα.
    • Εμπαίζει  με το ψευδές κυβερνητικό ενδιαφέρον περί δήθεν λογοδοσίας, τη στιγμή που στη συνεδρίαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία και απαγορεύεται η λήψη οποιαδήποτε απόφασης ενώ τα θέματα που κατατίθενται προς συζήτηση περιορίζονται σε 10 κατόπιν κλήρωσης και δεν υπάρχει καμία μέριμνα ώστε έστω συγκεκριμένος αριθμός θεμάτων να προέρχονται από την Αντιπολίτευση.
    • Παγιώνει τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο «μαριονέτας». 
    • Εισάγει δημοσιονομικές διατάξεις, που μονιμοποιούν, ως δεδομένη κανονικότητα την οικονομική μιζέρια των Δήμων. 
    • Θεσμοθετεί ένα ακόμα επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» περί δήθεν εισαγωγής δεικτών επιδόσεων, τη στιγμή που εισάγει μόνο ένα γενικόλογο ευχολόγιο, παραπέμποντας τα πάντα σε Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν χωρίς να υπάρχει καν χρονικό όριο έκδοσής τους αλλά και χωρίς να διασφαλίζεται κανένα ίχνος για το περιεχόμενο των δεικτών.
    • Δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την πιθανότητα απώλειας χρηματοδοτήσεων στο εξής, ιδίως στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, καθώς -όπως περιγράφουν οι αιρετοί- υπάρχουν ευρωπαϊκά/διεθνή προγράμματα και διαγωνισμοί που προϋποθέτουν συγκεκριμένη νομική μορφή για τους δικαιούχους, προϋπόθεση που δεν πληρούται εάν υποβάλλει συμμετοχή ένας Δήμος.
    • Καθιστά προσωρινά οικονομικά ευάλωτους τους μεταφερόμενους εργαζόμενους από τα Νομικά Πρόσωπα που καταργούνται καθώς κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι για περίπου ένα δίμηνο μέσα στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.
    • Δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Απλώς οι αρμοδιότητες, αντί να ασκούνται από το υποστελεχωμένο Νομικό Πρόσωπο, μεταφέρονται στον υποστελεχωμένο Δήμο.
  • Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αυτονόητη ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταφράστηκε σε «εργαλείο» για την ενίσχυση της κομματικής της επιρροής. Αδιαφορεί ότι η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, την ανάγκη για ισχυρούς Δήμους, για ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που να οδηγήσουν στην δίκαιη και συμπεριληπτική περιφερειακή ανάπτυξη, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
  • Η Κυβέρνηση επιτίθεται ολομέτωπα σε κάθε είδους θεσμό. Στην ΕΥΠ που άλωσε με τον ανιψιό του πρωθυπουργού. Στην Δικαιοσύνη με το Ντογιάκο να απειλεί τη διοίκηση της ΑΔΑΕ για να μην ελέγξει τις υποκλοπές. Στην ΑΔΑΕ που έλεγξε τι υποκλοπές με αλλαγή της διοίκησής της. Στην Αυτοδιοίκηση, με την κατάργηση των νομικών προσώπων με νομοσχέδιο που καταθέτει τώρα, μετά από απολύτως πλασματική διαβούλευση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Περιφρουρώντας και τη σημερινή ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, και αυτές που θα εκλεγούν μετά τις δημοτικές εκλογές. Με επαναφορά των εργασιακών συνθηκών στη δεκαετία του 1960, επιχαίροντας για την αδυναμία μιας αποκαμωμένης, αμήχανης, φοβισμένης κοινωνίας, που προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο που δε φτάνει μέχρι τα μισά του μήνα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εχθρεύεται και τους θεσμούς και την κοινωνία.


Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ​

Σχετικά